首頁
Form Download
Youtube
Facebook
康文署博物馆免费开放 跨越海洋 — 中國海上絲綢之路·點·線·面 奇幻冰極 古怪動物園 展堂一鱗 (第二階段) Bruce Lee, Kung Fu, Art Life Hong Kong Art Research Portal 帶給你精彩的藝術、歷史、科學體驗
時評X幽默=辛亥革命前後的漫畫

點謂之靚? 中國古時封建社會稱女人腳為「蓮」,愈細就愈靚,三寸之內就係最靚嘅腳,稱為「金蓮」,只有11厘米長!

「香港國際海報三年展」

「香港國際海報三年展」又返嚟喇!快啲撳入嚟睇吓比賽詳情啦!

香港故事

香港歷史博物館常設展現正進行全面的諮詢,齊來譜寫新的香港故事吧!

康文署博物館免費開放

欣賞文化藝術
探索歷史淵源

森林動物大派對

一齊參加「森林動物大派對」喇!一班動物大使繼續發揮搞笑本色,同小朋友開心share森林動物古怪事

館長廚房

唔講唔知,原來福建湯丸同北角社區文化大有淵源!由藝術推廣辦事處總監劉鳳霞博士教大家煮福建湯丸,邊食邊講,一齊嚟重溫當日嘅滋味時刻!

時評 × 幽默 = 辛亥革命前後的漫畫

要出動到刀刀劍劍,唔係練武功唔通剪頭髮咩?吓?原來唔係講笑,真係剪頭髮㗎喎!

賽馬會「藝術館出動!」教育外展計劃

這是香港藝術館精心製作的流動藝術館,它會駛入不同校園和社區,邀請大家進入一所互動「藝術實驗室」,看看由古至今藝術家如何把日常生活「變‧新」成藝術作品!

「帶回家-香港文化、藝術與設計故事」紀念品系列

讓大家把珍貴藏品與流金歲月一併帶回家中,仔細玩味。

武‧藝‧人生 ─ 李小龍

展覽為大家帶來超過六百多件珍貴的文物,讓大家可以全面地、立體地、自主地從他的個人、電影、功夫、文化現象等多方面,對他作深入了解。

你的興趣

 

地圖
 
Previous Month Next Month
康樂及文化事務署 康樂及文化事務署 2012© |  香港政府一站通 | 網站地圖 重要告示 私隱政策 聯絡我們 | 最後修改日期: 2016年11月21日
無障礙網頁嘉許計劃 http://www.webforall.gov.hk/tc/recognition_scheme W3C WAI-AA WCAG 2.0